Allmänt Byggartips Ekonomi Solceller, anläggning

Solfångare eller solceller? Vad är bäst?

I dag är det sonen Kalle som gästbloggar här i Ekohusbloggen: 

 

Mina föräldrar tänker ju ha solceller för el-försörjningen och solfångare till varmvattnet (tappvatten och uppvärmning av huset). Det är ju ett välbeprövat koncept som många har. Anledningen till att ha två separata system är att solfångare sägs vara mera effektivt till att värma upp varmvattnet.

Men jag har funderat en hel del på det här, och har börjat tvivla på att det verkligen är det effektivaste sättet att använda takytan på. Jag tror – kontra vad normen säger – att det är effektivare att värma upp varmvattnet med solceller.

Och jag tänkte försöka förklara varför här i Ekohusbloggen 🙂

Argumenten som används för att ha solfångare för varmvattnet är enkel:  

En solfångare ger mer energi i kWh/m2/år. Från en vanlig solfångare får man ut ca 385kWh/m2/år, medan från en normal solcell får man endast ut ca 148 kWh/m2/år*.  Det ser alltså ut att vara ett solklart (hehe) fall, solfångare använder din takyta mer effektivt. 

En solfångare är alltså ca 2,6ggr mer yt-effektiv än solceller, case closed.  Eller….?

 

Här är kruxet – När man inte behöver någon mer värme till huset så kan man inte utnyttja solfångaren. Man kan ju inte sälja överskottsvärme som man kan göra med överskotts-el, så de kommer finnas perioder då solfångaren helt enkelt inte används och bara “slösar” plats på taket. Vi är helt enkelt mycket bättre på att använda el på “finurliga” sätt, än vad vi är på att använda värme. El är alltså ett mer flexibelt energimedium, man kan värma, kyla, ladda elbilen eller köra hårtorken mm.

Använder man sina solceller till att värma en ackumulatortank med en elpatron, har man ingen chans mot solfångaren. MEN om man har en värmepump (tex en bergvärmepump som mina föräldrar funderar på) så kan man “lura” naturlagarna lite och plocka ut mera energi i värme än vad man får från sina solceller. Värmepumpen använder inte elen till att värma, utan till att ta värmen från berget och lägga den i ackumulatortanken och den är ruskigt bra på det.  För varje kWh man stoppar in som el kan den flytta 4-5 kWh värme från berget till din ackumulatortank. 

Så redan här är solcellen/värmepumpen  uppe i 590-740 kWh/m2/år. Dessutom kan man använda elen (eller sälja den) när varmvattnet är varmt och man inte behöver mer. 

Nej – Jag röstar för enbart solceller på taket – jag tror det blir den enklaste OCH effektivaste lösningen! 

 

*Källa: www.nyteknik.se  Uppgift om solcellernas effektivitet har jag tagit  Här  

You Might Also Like...

2 Comments

  • Reply
    admin
    2017-05-07 at 08:33

    Intressant inlägg!

  • Reply
    Magnus
    2019-06-17 at 12:26

    Hej! Tack för ett mycket intressant inlägg. Vi kommer att bygga ett fjällhus och tänkte samtidigt investera i solceller. Däremot så börjar vi nog att landa i solfångare. Vi får se vart det landar! 🙂 Hadet fint!

Leave a Reply

Enjoy this blog? Please spread the word :)